2007
Bruno Mathsson-Priset 2007
tilldelas Louise Campbell

Bruno Mathsson-Priset för år 2007 tilldelas den unga danska formgivaren Louise Campbell, Köpenhamn.

Mathsson-fonden säger i sin motivering, att Louise Campbell är en designer som experimenterar med material och teknik samtidigt som hon både utvecklar och finslipar sitt formspråk. Hon vidgar samtalet om morgondagens funktion och skönhet.
I en presentation av Louise Campbell skriver fondledamoten Hedvig Hedqvist: Lättheten och tyngden i hennes innovativa formspråk är en kombination av tänjande av material och teknik i precis gestaltning. Ljus och skugga tillhör de mer överraskande, men viktiga, parametrarna, eftersom mellanrummen – luften – finns med som utmanande komponenter.  
 
Louise Campbell har utbildat sig till designer i såväl England som Danmark. Hon blandar också hälsosamt sitt danska kulturarv med brittisk esprit. För den designintresserade publiken utanför Danmark blev Louise Campbell först uppmärksammad för den fjärilsliknande lätta stolen till kronprins Fredrik. Med ett laserskuret mönster bär den inte bara bekvämt sin brukare utan kastar också en elegant skugga i rummet. Arbetet med böjd laserteknik har hon senare utvecklat i stolarna Veryround och Spiderwoman.
 
2004 fick Louise Campbell uppdraget att rita inredningen till den danske kulturministerns kontor. Där återfinner man självklar dansk kvalitet men också en känsla av personlig atmosfär. Färgstarkt och fräckt har hon placerat det danska kulturministeriet inom optimistiskt ceriserosa väggar.
 
Just nu utforskar Louise Campbell möjligheterna med glas, porslin, stål, gummi, textil, plaster, foam, asfalt, trä, ull och papper i sin studio. Det finns anledning vänta sig intressanta lösningar från denna kreativa men ansvarsfulla formgivare. 
 
Bruno Mathsson-Priset kommer att utdelas av Sveriges ambassadör i Danmark, Lars Grundberg, i samband med en ceremoni vid Svenska ambassaden i Köpenhamn tisdagen den 4 september.
 
I samband med prisutdelningen sker visst vaktombyte i Mathssonfondens styrelse. Museimannen Per Berg, som varit ledamot och sekreterare i fonden sedan dess tillkomst, lämnar styrelsen tillsammans med TV-producenten Katarina Dunér. Nyinvalda ledamöter är som sekreterare bibliotekschefen Monica Lembke, nyutnämnd kulturchef i Bruno Mathssons hemstad Värnamo, samt arkitekten Solveig Sörman, Stockholm.   

Ytterligare information lämnas av:
Håkan Sjöman
Mathsson-fondens ordförande
tel 0370-37 87 70, fax 0370-102 30

Dan Thelander
ledamot av Mathsson-fondens arbetsutskott
tel 0370-30 05 40, fax 0370-145 70
info@mathsson-fonden.se

   

Bilder för nerladdning