2008
Bruno Mathsson-Priset 2008
tilldelas Anna Kraitz

Det är i år 25 år sedan Bruno Mathsson grundade Mathsson-fonden för att stödja och uppmuntra främst unga formgivare i Norden. Bruno Mathsson-Priset har utvecklats till ett prestigefullt pris. Bruno Mathsson-Priset för år 2008 tilldelas den svenska formgivaren Anna Kraitz, Stockholm. Prissumman är på 200 000 kronor.

Mathsson-fonden säger i sin motivering, att Anna Kraitz går sin egen väg med stark konstnärlig intuition. Genom att grundligt studera möjligheter skapar hon också sin egen frihet och tar sedan ansvar för den genom att också agera entreprenör. I hennes säkra och ofta överraskande känsla för form och funktion finns alltid en humoristisk dimension.

I en presentation av Anna Kraitz skriver fondledamoten Hedvig Hedqvist: Anna Kraitz är en berätterska som modigt visat styrkan i att inte vara styrd av någon uppdragsgivare. I hennes värld är möbler konstverk som både talar till oss och med varandra. Det finns alltid personlighet och utstrålning i uttrycken, objekten ska klara sig.

Anna Kraitz har utbildat sig till designer vid Academy of Fine Arts, Budapest, samt vid Pernbys målarskola och Beckmans designskola.

Anna Kraitz har arbetat med det gummiliknande materialet polyuretan i snart sju år och tämjt den tjocka massan till egna vildsinta svällande former. Hon har uppmärksammats och prisats för sitt personliga formspråk som sticker ut från den gängse minimalistiska sakligheten. Det började med en liten soffa traditionellt tillverkad men med ett nytt och lustfyllt uttryck. Soffan var hennes examensarbete på Beckmans formlinje. För Anna Kraitz var det självklart att utgå från sina egna erfarenheter av sittande - alltid med fötterna under sig. Därför blev det en soffa som passar den sittställningen. Den asymmetriska soffan/schäslongen (nästan symetrisk, om man sätter ihop två stycken) har numera fått ett småsyskon, en fåtölj med liknande egensinnigt uttryck. Te- eller kaffekoppen You är ett annat exempel på form anpassad till ett fysiskt välbehag. You - familjen har utökats med både tekanna och ljusstake som med sina fysionomier verkar som klippta från Alice i Underlandet.

Bruno Mathsson-Priset kommer att utdelas på Bruno Mathsson Center i Värnamo av landshövding Lars Engqvist lördagen den 20 september 2008. Anna Kraitz kommer då att presenteras av sin lärare arkitekt MSA Peter Hallén, Stockholm.

I samband med prisutdelningen kommer landshövding Lars Engqvist att byggnadsminnesförklara Bruno Mathssons berömda glashus i Tånnö söder om Värnamo.

Ytterligare information lämnas av:
Monica Lembke   
Mathsson-fondens sekreterare     
Tel 0370-37 76 04                                                                           hs@amberadvokater.se

Håkan Sjöman
Mathsson-fondens ordförande
Tel 0370-37 87 74
Monica.lembke@varnamo.se                                                                

   

Bilder för nerladdning