2012
Bruno Mathsson-Priset 2012
tilldelas Mika Tolvanen

Bruno Mathsson-Priset för år 2012 går till den finske formgivaren Mika Tolvanen, Helsingfors. Bruno Mathsson instiftade priset för drygt 25 år sedan för att stödja och uppmuntra främst unga formgivare i Norden. Bruno Mathsson-Priset har utvecklats till ett prestigefullt pris. Prissumman är på 200 000 kronor.

Mathsson-fonden säger i sin motivering, att Mika Tolvanen kombinerar föredömligt funktion, väl avvägd form och visuell utstrålning. Med känsla för material och exakta proportioner förvandlas arketypiska former till tidlösa klassiker och en ef-tertraktad hållbar skönhet.

I en presentation av Tolvonen skriver fondledamoten Hedvig Hedqvist:
Mika Tolvonen är ganska återhållsam med att i ord beskriva sin egen designfilosofi. Blyg eller sträng, svårt att avgöra men all hans formgivning ger befriande intrycket av att vara den självklara lösningen. Inget att lägga till – eller ta bort.

Mika Tolvanens egen bildningsresa i designvärlden skiljer sig från de flesta andras i hans generation. Barn- och ungdomstiden tillbringades i Lieksa i norra Karelen. Mamma och pappa arbetade i den lokala pappersindustrin, begreppet design existerade inte.

– Nu, efteråt har jag insett att våra pinnstolar i köket var ritade av Ilmari Tapiovaara, det tror jag inte någon där hemma kände till. Randiga marimekkotröjor eller Kaj Franck-muggar ingick inte heller på dessa östliga breddgrader. Men ändå fanns drivkraften att söka sig till Helsingfors och söka in på diverse olika kreativa utbildningar. Det blev TAIK, linjen för industridesign och sedan efter en BA, två år på ett industridesignkontor. Lärorikt men inte hans cup of tea.
Räddningen var att sluka internationella designmagasin som vidgade industridesign begreppet till vackrare vardagsvaror och att söka vidareutbildning på Royal College of Art i London.

Efter en tid återvände Mika Tolvonen till Finland. Tillsammans med en grupp kol-leger öppnade han studio i en f d kaffebutik i Helsingfors. Milano hägrade, Mika fick erbjudandet att ställa ut i en lånad en hörna i ett galleri och upptäcktes av den japanska E&Y som tog upp hans minimalistiskt bord/tidskriftssamlare och en 2 pall-bock i sin kollektion. Fortsättning följde med beställare som Muuto, Offecct, Zanotta och Blå Station. Men Studion i kaffebutiken fortsätter att vara fostermark.

- Jag gillar att vi är flera här, även om jag som designer är en finsk ensamvarg. Det finns en trygghet att vara omgiven av likasinnade, säger han, övertygad om att an object can be complex in its variety of functions but doesn’t have to be complica-ted.

Bruno Mathsson-Priset kommer att utdelas på Svenska Ambassaden i Helsingfors av ambassadören Örjan Berner, tisdagen den 8 maj 2012. I samband med prisutdel-ning hålls en debatt över ämnet Vackrare vardagsvara – Survival or no return in a global market.

Ytterligare information lämnas av:
Monica Lembke   
Mathsson-fondens sekreterare     
Tel 0370-37 76 04
monicalembke@telia.com

Håkan Sjöman
Mathsson-fondens ordförande
Tel 0370-37 87 74
hs@amberadvokater.se                                                                

pdf

Bild för nerladdning