Jonas Bohlin får Bruno Mathsson-priset 2014

Bruno Mathsson-priset 2014 går till den svenske arkitekten och formgivaren Jonas Bohlin. Bruno Mathsson-priset, som i år har trettioårsjubileum, är ett av de stora formgivningsprisen i Norden med en prissumma på 250 000 kronor. Jonas Bohlin debuterade redan 1981 med sin betongstol, känd under namnet Concrete, och har varit en föregångsgestalt i svensk möbeldesign sedan dess

Styrelsen för Karin och Bruno Mathssons fond, som delar ut priset, skriver så här i sin prismotivering: Jonas Bohlin har i mer än tre decennier skapat ett starkt och unikt formspråk. Sin egen inlevelse och tonsäkra estetik har han utvecklat till att med poetiskt tilltal omfatta en särskild respekt för medmänniskor och miljö. Som ensamvarg slåss han mot okunskap och visuell nedskräpning på samma sätt som många gånger var utmärkande för Bruno Mathssons gärning.

I en, i och för sig överflödig, presentation av Jonas Bohlin skriver fondledamoten och designskribenten Hedvig Hedqvist: Jonas Bohlins karriär inom svensk möbeldesign är egensinnig och enastående. Funktion förvandlar han till möbelpoesi. En märklig både jordnära och svävande. Ett tema som nu i drygt tre decennier har utmanat hans kreativitet. Debuten var magnifik, även om vi som var publik troligen inte såg, eller ens kunde ana oss till dess förlängning, bara förstå att denna man kommer att ta för sig – invitera till nya erfarenheter.

Fondstyrelsens ordförande, advokat Henrik Sjöman, kommenterar:
– Jonas Bohlin har varit en tongivande kraft i svensk möbelformgivning under alla de år som Mathsson-priset delats ut. Det är mer än naturligt att han tilldelas priset jubileumsåret 2014.

Bruno Mathsson-priset delas ut den 8 maj 2014 vid en ceremoni på Konstakademien i Stockholm. Vid prisutdelningen visar Jonas Bohlin ett bildspel och berättar om sina verk.

Ytterligare information lämnas av fondens sekreterare:
Monica Lembke, telefon: 0370-37 76 04, e-post: monica.lembke@vmomail.se


Bild för nerladdning