2005
Bruno Mathsson-priset 2005
till Johannes Norlander

Foto. Dan Thelander

Årets Bruno Mathsson-pris på 100.000 kronor tilldelas den unge svenske möbelformgivaren Johannes Norlander.

Mathsson-fonden säger i sin motivering att Johannes Norlander i produktgestaltning och formspråk demonstrerar hur det arketypiska kan tillföras nya dimensioner. Den suveräna enkelheten förstärks av en underfundig humor. Med material, form och mellanrum finslipar han sina exakta uttryck och utmanar betraktaren till djupare reflektioner.

Johannes Norlander är född i Göteborg 1974. Han utbildade sig 1993-1995 på CTH i Göteborg. Gick ett år på GDI Konstfack i Stockholm och avslutade sin arkitektutbildning 1996-1999 på KTH Arkitektur i Stockholm. De stolar, som framför allt föranlett Mathsson-fonden att tilldela honom priset, heter Ingenjören och Dartanjang, namn som ger litterära associationer. Som formgivare talar Johannes Norlander om att bruksföremål har en själ och att han i sitt formspråk vill förmedla poesi som väcker tankar och ger referenser.

Från sin egen meccano-tid gick Johannes Norlander vidare, finslipade sitt intresse för konstruktioner och utvecklade händighet i farfaderns verkstad, den specialiserade dörrfabriken, som i dag drivs av fadern och en broder.

Priset kommer att utdelas i samband med ett heldagsseminarium i Värnamo om industridesign. Priset utdelas av professor Magnus Silfverhielm, Stockholm. Vid seminariet medverkar skaparen av Skeppshultscykeln, Björn Dahlström, den grafiska formgivaren HC Ericson och en av skaparna av Elflugan, Kina Strandberg. Det blir öppet hus hos ett flertal välkända designföretag som Blond Belysning, Bruno Mathsson International, Fälth & Hessler, Kateha, Källemo, Snickar Per och designhotellet Park Inn. Dessutom kommer guidade visningar att ske av Bruno Mathssons hem och berömda glashus vid sjön Vidöster utanför Värnamo.

Ytterligare information lämnas av:
Per Berg
Mathsson-fondens sekreterare
tel 08-447 64 47, mob 0702-59 97 99

Håkan Sjöman
Mathsson-fondens ordförande
tel 0370-30 18 60, fax 0370-102 30

Dan Thelander
ledamot av Mathsson-fondens arbetsutskott
tel 0370-187 50, fax 0370-145 70
info@mathsson-fonden.se

 

CURRICULUM VITAE
Född 1974 i Göteborg.

Utbildning:
1993 - 1995 CTH Arkitektur, Göteborg
1996 GDI Konstfack, Stockholm
1996 - 1999 KTH Arkitektur, Stockholm

Möbelformgivning i urval
2000 Waves, tak armatur
2001 Serie L, förvaring
2003 Kyparn, stapelbar stol
2004 Dartanjang, stapelbar stol
Cano, hyllsystem
Tall, planteringskärl
2005 Ingenjören, stapelbar stol
Post, askfat

Projekt i urval
2001 Urban Addition, utställningshus Milano, Italien
Moncler koncept butik, St Moritz, Schweiz
2002 Hus A&B, prefabricerade hus, Milano,Italien
2003 Hotel Post Bezau, visuell marknadsföring, Österrike
2004 SK Cosmetic, produktformgivning, Österrike

Johannes Norlanders stolar heter Ingenjören och Dartanjang, namn som ger litterära associationer. Som formgivare talar han hellre om att bruksföremål har en själ. Och att han vill i sitt formspråk förmedla en poesi som väcker tankar och ger referenser.

Kritisk mot slentrianlösningar och den brist på kunskap som förmedlas i en torftig industri produktion, präglad av skala och prispress, uttrycker han med drastisk skärpa: ”Vi älskar ingenting. Jag saknar glädje, passion och stringens. Det finns en brist på livsnjutare i den svenska formvärlden”.

Han tycker att kvalitetsribban har fastnat på en falukorvsnivå. Själv föredrar han parma-skinka behandlad efter konstens alla regler. Enligt honom föds den suveräna formen ur material och teknik. Hans vita bokhylla heter Cano och referensen är naturligtvis meccano, i generationer många pojkars introduktion till handgripligt konstruktivt tänkande. Cano har en naiv glädje inbyggd i sina pedagogiskt rejäla dimensioner. Från sin egen meccano-tid gick Johannes Norlander vidare, finslipade sitt intresse för konstruktioner och utvecklade sin händighet i farfaderns verkstad, i den specialiserade dörrfabriken, som idag drivs av pappa och bror.

När Johannes Norlander närmast korrekt beskriver sin respekt för klassisk ingenjörskonst, som sammanflätar funktion och estetik, kan han inte dölja en inlevelse som snuddar vid passion. Efter två och ett halvt år på Chalmers arkitekturskola saknade han en fördjupad formlära och tog en ”sabbatstermin” vid institutionen för Grafisk form på Konstfack. Arkitekturstudierna avslutades på KTH i Stockholm och följdes av verkligheten på olika arkitektkontor.

Första egna avtrycket skapades redan under studietiden med den snabbt uppmärksammade uddkantade lampan Waves som ingick i Box-kollektionen. Designtidskriften Wallpaper inledde millenniet med olika utspel under möbelmässorna i Milano. År 2001 fick Johannes Norlander uppdrag tillsammans med den österrikiske arkitekten Oscar Kaufmann att rita en stadsvilla, ett smalt ”infill”-hus, en ny urban boendeform, tänkt att passa in i något av städernas alla mellanrum. Den unga publiken ville gärna flytta in i den ytsnåla och samtidigt flexibla planlösningen för centralt boende, med terrass och pool på taket. För de flesta bara en dröm. Arkitekterna gjorde ett eget projekt: A och B, två poetiskt arketypiska hus för disciplinerat liv på begränsad yta. Johannes Norlanders design utmärks av en stark formkänsla som inbegriper en subtil flexibilitet, uttryckt till exempel i planteringskärlet Tall som anpassar sig till olika storlek eller volym utan att förlora sin stringens.

Hedvig Hedqvist